κρατάμε επαφή για κάθε είδους θέμα σχετικά με το www.adozenofart.blogspot.com στο: adozenofart@gmail.com

21.12.10

«8» - Η έκθεση

photo από την πρώτη ατομική έκθεση της Β. Ταντάουι - "8"
«8» ονομάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Βασιλικής Ταντάουι και αποτελείται από 8 φωτογραφίες. Ένας στίχος από το τραγούδι «Human Nature» της Madonna («…oops, I didn’t know we could talk about sex…»), αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρωταρχική ιδέα. Η Βασιλική θέλοντας να επιβεβαιώσει τη Madonna, ότι ναι! μπορούμε να μιλάμε για sex, έκλεισε το μάτι - κυριολεκτικά και μεταφορικά: πίσω από τη φωτογραφική της απαθανατίζοντας τα κάδρα της σκέψης της αλλά και μέσα από αυτά τα κάδρα στους επισκέπτες των κρεμασμένων από τους τοίχους σκέψεων της. 
Διασχίζοντας πορεία ανάλυσης, κατέληξε στο «8» και πραγματεύτηκε τις 8 έννοιες που ανακάλυψε: Ολοκλήρωση. Ένωση. Επαφή. Φιλία. Εαυτός. Επιθυμία. Έρωτας. Συνουσία.
«Το 8 είναι ο μοναδικός ολόκληρος αριθμός και στη ζωή μας όλοι αυτό που πάντα ψάχνουμε είναι ολοκλήρωση. Που έρχεται μέσα από την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τον εαυτό, την επαφή, την ένωση και την συνουσία που είναι το τελευταίο βήμα πριν».

Επειδή έχω την αναπόδεικτη πεποίθηση ότι, περπατώντας τον ίδιο δρόμο από διαφορετική πλευρά και ακολουθώντας την ανάποδη κατεύθυνση, παρατηρείς και συναντάς διαφορετικά πράγματα ή –έστω- διαφορετικές όψεις του ίδιου πράγματος, ζήτησα από την Βασιλική να ακολουθήσει την ανάποδη, συνθετική πορεία: από τις 8 έννοιες να καταλήξει στη μία. Κι επειδή το sex απαιτεί (τουλάχιστον) ένα ζευγάρι, η Βασιλική ζευγάρωσε τις έννοιες – ευρήματα της:

«Ολοκλήρωση – Εαυτός (Στόχος του κάθε ανθρώπου στη ζωή είναι η ανακάλυψη και η ολοκλήρωση του εαυτού του. Μερικοί το ξέρουν εξ’ αρχής, μερικοί το βρίσκουν στην πορεία και άλλοι ποτέ).

Ένωση – Συνουσία (Κάπου διάβασα και το υιοθέτησα ότι η συνουσία είναι θεϊκή μόνο αν υπάρχει και ψυχική ένωση εκτός από σωματική, αλλιώς θεωρείται χυδαία οπότε το ένα είναι μισό χωρίς το άλλο).

Επαφή – Φιλία (Ουσιαστική επαφή στη ζωή μας έχουμε μόνο με τους φίλους μας. Η οικογένεια που επιλέγουμε, οι άνθρωποι που ερχόμαστε πιο κοντά από οποιονδήποτε, που μπορούμε να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ξεκουράζεται και να γεμίζει δύναμη).

Επιθυμία  - Έρωτας (Επιθυμίες έχει ο καθένας για τον εαυτό του συνέχεια, κάθε λεπτό που υπάρχει ζει και αναπνέει. Η κατάσταση στην οποία οι επιθυμίες σου είναι οι επιθυμίες ενός άλλου τότε υπάρχεις ζεις και αναπνέεις για εκείνον. Οπότε; Είσαι ερωτευμένος).

Η λέξη που περικλείει και τα τέσσερα ζευγάρια είναι Αγάπη».

Η Βασιλική, ξεκινώντας από το σημείο «sex» έφτασε στο σημείο «των 8 εννοιών». Από ‘κει γυρνώντας, κατέληξε στο σημείο «Αγάπη». Για πολλούς, είναι αδιαχώριστα.

Η έκθεση της Βασιλικής Ταντάουι με τίτλο «8», θα φιλοξενηθεί στο bar «Μάσκα», (Μητροπόλεως 8 Αίγινα) από τις 30 Δεκ. 2010 έως τις 13 Ιαν. 2011. Εγκαίνια: 30 Δεκ. 2010, ώρα 21:00.

1 σχόλιο: