κρατάμε επαφή για κάθε είδους θέμα σχετικά με το www.adozenofart.blogspot.com στο: adozenofart@gmail.com

Ερμηνείες, χωρίς δικαιολογίες

Η ντουζίνα έχει αφετηρία, βάση και ολοκλήρωση της τον αριθμό δώδεκα (12). Κι αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό. Είναι επίσης, μια μονάδα μέτρησης. Aτελής κι εμβόλιμη στις ολοκληρωμένες μονάδες μέτρησης και τα πολλαπλάσια τους γι’ αυτό και αυθάδικη, αντιδραστική. Κι απολύτως λειτουργική.
Φτιαγμένη από την απλή παρατήρηση στηριγμένη στην αναγκαιότητα, τόσο απλοϊκή που μοιάζει ακατανόητη στο εξελιγμένο μυαλό. Είναι η κοροϊδευτική γκριμάτσα σε συνάντηση ακαδημαϊκών που συναρπάζει το «φιλοθεάμον κοινό» και απομυθοποιεί τη σοβαρότητα και την τελειότητα του ενός (1), του εκατό (100) κλπ κλπ.
Ως λέξη μας την έφεραν οι Φράγκοι, (Βενετοί ή Γάλλοι) που έτσι ονομάτιζαν τη δωδεκάδα. Όχι απλά τον αριθμό δώδεκα αλλά τη δωδεκάδα η οποία εκτός της αριθμητικής της περιγραφή προσδιορίζει και την ομοιογένεια του συνόλου.
Γι΄ αυτό άλλωστε είναι και μονάδα μέτρησης και όχι απλά ένας αριθμός. Ως μονάδα μέτρησης, φαίνεται πιθανόν να προέρχεται από πολύ μακρύτερα, από τα βάθη της Μεσοποταμίας και από χρόνους αρχαίους. 

Η ντουζίνα ως αριθμός 12
  • Το έτος έχεις δώδεκα μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι το φεγγάρι έχει δώδεκα κύκλους (ή έστω περίπου). Για κάθε κύκλο οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν και από έναν θεό κι έτσι στον Όλυμπο κατοίκησαν δώδεκα θεοί.
  • Οι εμφανίσεις του ίδιου εκείνου φεγγαριού που καθόρισε το έτος και τον αριθμό των θεών, προσδιόρισαν και τη διάρκεια της ημέρας: δυο ντουζίνες ώρες, χωρισμένες σε ίσες ώρες! Η δωδεκάτη νυχτερινή παραδίδει τα σκήπτρα στη νέα μέρα και η δωδεκάτη μεσημβρινή στέκεται στο αποκορύφωμα της μέρας, στην ενδοξότερη στιγμή της. Κι ύστερα η μέρα αρχίζει να φθίνει.
  • Για κάποιον άγνωστο σε μένα λόγο, με επίσης άγνωστη σημασία κι αισθητική, ανά δώδεκα πουλούσαν τα αυγά και συχνά, οι ποδοσφαιρικές ομάδες αποκτούν έναν «δωδέκατο παίκτη» ο οποίος μπορεί να είναι ούτε λίγο, ούτε πολύ, μερικές χιλιάδες κόσμου που φωνάζουν και τραγουδάνε συντονισμένα (ενίοτε βρίζουν κι όλας!).
  • Δώδεκα επίσης, είναι και το μέτρημα που μπορεί να κάνει κάποιος με το χέρι του ενός χεριού. Όταν ο αντίχειρας χρησιμοποιείται σαν δείκτης και τα δάκτυλα σαν άβακας, τότε τα «χωρίσματα» των δακτύλων είναι οι στρογγυλές χάντρες του: τρία χωρίσματα σε κάθε δάκτυλο, τέσσερα δάκτυλα αντιμέτωπα του αντίχειρα που μετράει. Σύνολο δώδεκα!
  • Δώδεκα, οι Τιτάνες και οι φυλές του Ισραήλ. Κάθε φυλή, «πρόσφερε» κι από έναν Απόστολο, έτσι δημιουργήθηκαν οι
  • Δώδεκα Απόστολοι.
  • Ο ζωδιακός κύκλος έχει δώδεκα ζώδια και
  • μετρώντας μέχρι το δώδεκα χρησιμοποιούμε «ολοκληρωμένες, μοναδικές» λέξεις για να περιγράψουμε τους αριθμούς και κατόπιν ξεκινάει η …συνθετική περιγραφή: δεκα + τρία (δεκατρία), δέκα + τέσσερα (δεκατέσσερα) κοκ.


Μια ντουζίνα τέχνης κάθε φορά

Είναι το δώδεκα ένας μαγικός αριθμός; Ένας αριθμός έστω, με ιδιαίτερη δύναμη;
Ποια είναι η κρυφή σχέση ανάμεσα στους μήνες, τα χωρίσματα των δακτύλων, τις ώρες, τα αυγά και τις ενισχυμένες με χιλιάδες φωνές ποδοσφαιρικές ομάδες;
Δεν ξέρω! Κι αυτό το blog ΔΕΝ θα αναζητήσει τις μυστικές σημασίες των εμφανίσεων του δώδεκα. Τουλάχιστον δε αποτελεί τον σκοπό του. Ο σκοπός του είναι η παρουσίαση μιας «ντουζίνας τέχνης» κάθε φορά. Μια δωδεκάδα ομοίων πραγμάτων.
Ή όμοιας λογικής.
Ή όμοιας τεχνικής.
Ή ομοίου θέματος.
Κι επειδή, στη δική μου λογική, δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο και αποδεκτό το όριο ανάμεσα στον τεχνίτη και τον καλλιτέχνη, επειδή ο διαχωρισμός αυτός είναι ακόμα ένας ύποπτος και ύπουλος διαχωρισμός ανάμεσα σε τόσους άλλους κι επειδή τελικά, δεν θέλω να διαχωρίσω τον τεχνίτη από τον καλλιτέχνη όσο κι αν αυτό είναι γενικά αποδεκτό, σε αυτό το blog θα φιλοξενούνται και θα παρουσιάζονται όσοι έχουν κάτι να πουν με όποιο υλικό τους βολεύει ως «φωνή».
Κι αν υπάρχει λόγος, θα παρουσιάζονται και οι ίδιοι οι δημιουργοί. Και όλη η δουλειά θα παρουσιάζεται με βάση το δικό μου κριτήριο.

Γιατί στο κάτω κάτω, το www.adozenofart.blogspot.com είναι η δική μου ελευθερία που ταξιδεύει στον κυβερνοχώρο.
Κι αυτό δεν χρειάζεται ούτε εξήγηση, ούτε απόδειξη.
Καλώς ήρθατε.
iΚων